• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Корисні поради у зв’язку з ускладненням метеорологічних умов

Корисні поради у зв’язку з ускладненням метеорологічних умов

2014-01-30

До уваги учнів, батьків, вчителів!

/Files/images/novini2014/brrrrrr.png

Як повідомили у Харківському гідрометцентрі, завтра, 30 січня, на Харківщині без опадів. Температура вдень 20-25° морозу, вночі - 26-31° морозу. Вітер східний, 15-20 м/с.

У п'ятницю, 31 січня, мінлива хмарність. Без опадів. На дорогах ожеледиця. Вітер східний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі 27-32° морозу, вдень 18-23° морозу.

На вихідних також без опадів. Мінлива хмарність. У суботу середньоденна температура 15-20° морозу, нічна - 23-28° морозу. У неділю вдень 12-17° морозу, вночі 20-25° морозу.

Як правильно поводитись на морозі?

1. Попросіть товариша, який є поряд з вами час від часу дивитися на ваше обличчя – якщо він скаже, що ваш ніс або щоки побіліли – негайно зайдіть у приміщення!

2. Не забувайте дивитись на обличчя ваших друзів! Якщо побачите ознаки відмороження – терміново вимагайте зігріти ушкоджену ділянку шкіри в теплі!

3. Не виходьте на мороз голодними – перекусіть чимось висококалорійним!

4. Захистіть відкриті ділянки тіла шапкою, шарфом, коміром, рукавицями!

5. Якщо одяг, взуття або шкарпетки змокли – негайно переодягніться на сухе! На рахунку кожна хвилина часу!

6. Покладіть у взуття прокладки або гірчичники!

7. Частіше пийте гарячий чай, можна з лимоном чи імбірем, каву.

8. Працюйте руками, рухайте пальцями рук і ніг – це посилить кровообіг в замерзаючих судинах! Пострибайте з ноги на ногу!

9. Кожні тридцять хвилин заходьте в тепле приміщення на 10-15 хвилин. Впевніться, що у вас збереглась чутливість носа, вух, пальців.

10. Одягніть чим побільше шарів вільного одягу – замість одного міцного светра – краще декілька тоненьких. Відстань між шарами одягу упередить потіння і переохолодження!

Категорично заборонено на морозі

• Розтирати ушкоджені морозом ділянки снігом – травмування призведе лише до проникнення вторинної інфекції і погіршить загоєння!

• Знімати взуття на морозі зі змерзлих ніг! Роззувайтеся тільки в теплому приміщення, адже ноги можуть розпухнути і ви будете не в змозі знову взутися!

• Торкатися металу голими руками чи язиком! Метал миттєво забере у вас тепло і призведе до відмороження!

• Змочувати шкіру, виходити на вулицю з вологою головою чи у вологому одязі!

• Зігрівати відморожені ділянки гарячою водою або біля гарячих пічок чи батарей! Це може призвести до значно тяжчих ускладнень!

• Змащувати уражені ділянки після відмороження жирними кремами чи жиром! Це позбавляє шкіру можливості дихати, посилює запалення, набряк і погіршує негативні наслідки!

• Допускати повторне відмороження тієї самої ділянки шкіри! Наслідки повторного відмороження будуть значно більш тяжкими!

/Files/images/novini2014/chilblain.jpg

Пам’ятайте ознаки відмороження

• 1 ступінь – шкіра втратила чутливість, побіліла. При зігріванні через деякий час (15-20 хвилин) на шкірі з’являється почервоніння, легка припухлість. Людина починає відчувати жар, біль, поколювання чи легкий зуд.

• 2 ступінь – шкіра втратила чутливість, побіліла. При зігріванні шкіра починає мати фіолетовий відтінок, на ній з’являються пухирі і набряк, які потребують спеціального лікування. Відновлення шкірного покрову після висихання пухирів триває 15-20 діб!

• 3-4 ступінь – шкіра втратила чутливість, побіліла, стала сірувато – жовтуватою, перестала боліти або будь як турбувати – після відігрівання шкіра стає ламкою, при доторканні може відшаруватися і навіть відпасти.

Кiлькiсть переглядiв: 199

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.